PIZZA Z KASZY JAGLANEJ
Składniki na spód:
- 100 g kaszy jaglanej/ 1 torebka
- ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek i oregano
- łyżeczka oliwy
- troszkę mąki do podsypania papieru
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ok. 15 minut. Polecam przygotować ją zdecydowanie wcześniej, nawet 2-3 godziny. Może się to wydawać za dużo, ale naprawdę kasza bardzo długo trzyma temperaturę, a nie chcecie poparzyć sobie rąk.
2. Ostudzoną kaszę wrzucamy do miksera i mielimy z przyprawami na gładką masę. Dodajemy oliwę, chociaż myślę że nawet bez niej wyjdzie.
3. Nagrzewamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Opruszamy papier wybraną mąką, bo inaczej pizza nie odejdzie wam z blachy.
4. W tym momencie zaczynamy zabawę. Przekładamy masę na papier i idziemy zmoczyć ręce. One mają być naprawdę MOKRE, wilgotne nie wystarczą. To jest najbardziej kleista masa świata wierzcie mi. Tworzymy z masy blat, mocząc ręce parę razy. Potraktujcie to jako zabawę, bo bedzie troszkę zachodu z tą kaszą. Starajcie zrobić się to jak najcieniej się da. Naprawde to musi być cieniutkie, zeby wam się fajnie upiekła. Przez to spód będzie chrupiący i będzie smakował jak tortilki <3. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.
5. W tym czasie przygotowujemy wszystkie dodatki oraz sos.
SOS NA SZYBKO
- łyżka koncentratu pomidorowego
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, dużo dużo oregano, szczypta cukru
Wszystko ze sobą mieszamy i tadaammm mamy sos.
6. Pizzę wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy ją sosem i posypujemy serem. Osobiście używałam odrobiny goudy. Mozzarella będzie pewnie lepsza i lżejsza. Kładziemy wybrane dodatki.
( w mojej wersji były to: papryka, szpinak, kiełbaska wiedeńska lub papryka, pomidorki i groszek - tak groszek na pizzy <3 ).
7. Przygotowaną pizzę pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do przypieczenia się wszystkich dodatków. Mam nadzieję że wyjdzie i będzie smakować. <3
Spód takiej pizzy ma ok. 420 kcal. Ja osobiście jem ją na dwie porcje bo naprawdę zapycha. Tak wiec spód na porcje to troszkę ponad 200. Reszta zależy od ilości dodatków. Moja pizza z odrobiną goudy i warzywami miała ok. 370 kcal. ( nie wliczyłam w to odrobiny mąki).
Więc jak na pizzę to naprawdę dobrze. Jest też w 100% zdrowa, bo tak naprawdę to kasza z sosem i waszymi dodatkami. Jedynym wyjątkiem jest ser, ale dobra nie przesadzajmy.
Przepraszam za tak długi post, ale mimo pozorów, ta pizza nie jest taka prosta. Chciałam żeby wam wyszła za pierwszym razem. Pamiętajcie tylko o tym :
Po 1: MOKRE RĘCE - naprawdę moczcie je nawet ze 3 razy. Inaczej nie dacie rady rozprowadzić kaszy.
Po 2: CIENKO rozprowadzcie ją na blaszce. Mi za pierwszym razem wyszła pizza na brzegach i kasza w środku. Wiem co mówię <3. Tak żeby się aż robiły wam dziury w cieście. Naprawdę!
Tak więc powodzenia. Mam nadzieję, że wyjdzie. <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz